Sākums  > Ikdienišķās rūpes  > Ķēķis Iziet Ieiet
Izsaku viedokli
 Admina ziņojumi
 Pļāpu stūris
 Atziņas
 Jūtas un prāts
 Nerātnības
 Dalos priekā
 Sūdzos

Ikdienišķās rūpes
 Ģimene
 Ķēķis
 Māja un tehnika
 Pašdarinājumi
 Augi
 Dzīvnieki
 Mīluļu fotogalerija
 Palīdzība zvēriem
 Labdarība

Pieredzes apmaiņa
 Lasīju, redzēju, dzirdēju
 Ēstuves
 Veselība un skaistums
 Mistiķiem un ticīgajiem
 Ceļotājiem
 Darbs un izglītība
 Grāmatvežiem

Sludinājumi
 Maiņas punkts
 Dažādi
 Pērk
 Pārdod
 Īrē un izīrē
 Iepazīšanās
 Testa sadaļa

Mīļie lasītāji un rakstītāji, sākot ar 29.03.2010 SAP-forumā ir ieviesta reģistrēšanās.
No šī brīža forumu lasīt var visi, bet, lai veiktu ierakstus, ir jāreģistrējas kā lietotājam, norādot e-maila adresi un paroli. Jaunā sistēma neierobežo lietotāju vēlmi par konfidenciālām tēmām rakstīt anonīmi, tas ir - nikus arī turpmāk ir iespējams norādīt pēc izvēles, ar nosacījumu, ka netiek izmantoti citu lietotāju aizņemtie niki, kas ir redzami "Foruma niku statistikā".

Foruma niku statistika

Forumiešu horoskopu statistika

Foruma lietošanas noteikumi

Ieteikumus un sūdzības administrācijai, lūdzu, sūtiet uz mail@sapforums.lv

 Ķēķis
 upeņu kaut ko
Autors: hm@
Datums:   20.08.2012 09:11

ir mazā vašbļodiņa ar upenēm (5-7L), vai varat dot kādu padomu, ko man ar viņām izdarīt? Zinu, ko NEgribu darīt - uztaisīt kaut ko, kas jāpasterizē. Man ir pasterofobija, no bērnības:)

 Re: upeņu kaut ko
Autors: sKu
Datums:   20.08.2012 09:26

Daudziem patiik saldeet uz ziemu.
Es, ok, neesmu upeņu fane. Varbūt var kā mellenes - ar cukuru, burkaa iekšā, nekādu pasteriz. un Ziemsvētkos velk ārā? ;))

 Re: upeņu kaut ko
Autors: lana
Datums:   20.08.2012 09:32

peedejos gadus taisu tikai upenju zeleju.Salieku lielajaa katlaa,pieleju nedaudz uudeni,uzkarseeju liidz vaariishanai,tad ar blenderi taas ogas sasmalcinu ,tad ar koka karoti перетираю(?)
caur sietu,sulu leju atkal katlaa,pievienoju ievaariijuma cukuru un karseeju liidz vaariishanai,leju sterilaas burkaas.

 Re: upeņu kaut ko
Autors: hm@
Datums:   20.08.2012 09:37

lana, tas varētu būt interesanti.
Tātad - 5 litri ogu. Cik cukura? Un ar kuru blenderi sastrādā tās ogas? (Krūzes, mietveida, vai varbūt putukrējuma putotāju?)

 Re: upeņu kaut ko
Autors: hm@
Datums:   20.08.2012 09:38

un kur pēc tam tā želeja jātur? Ledskapī?

 Re: upeņu kaut ko
Autors: rutta
Datums:   20.08.2012 09:38

перетираю- beržu, izberžu :)

 Re: upeņu kaut ko
Autors: reno
Datums:   20.08.2012 10:24

Es blenderēju visu krūzē.

Ievārījumcukurs -0,5 uz kg, pat mazāk. Pārbaudi želēšanu ar saldētavā turētu šķīvīti -ja uz tā uzliets piliens, ar pirkstu pastumts, krokojas -želeja gatava. Un nav jau nemaz vajadzīga tāda, ka var ar nazi griezt.
Atlikušās mizas un sēklas aplej ar ūdeni un vāra ķīseli vai izdzer kā limonādi.
Ja turēsi ledusskapī, var samaisīt veselas ogas ar cukuru. Manējās gan līdz ledusskapim netika -bļodu izēda tāpat

 Re: upeņu kaut ko
Autors: pūce
Datums:   20.08.2012 10:26

taisu sīrupu:3 l ogas,2l ūdens ,6 tējkarotes citronskābes.Šitas viss nostāvas 24 stundas.Tad ņemu un caur neilona aizkardrānu izspiežu,dabūtai sulai pieberu tikpat litrus cukura un lēnā tempā vāru kādu pusstundu,kamēr nosmeļas putas un viss tīrs.Vārošu burkās-pudelēs iekšā un gatavs stāvēšanai jebkurā vietā.

 Re: upeņu kaut ko
Autors: hm@
Datums:   20.08.2012 10:37

paldies, pasvārstīšos starp želeju un sīrupu. Vismaz centīšos saņemties!

 Re: upeņu kaut ko
Autors: reno
Datums:   20.08.2012 10:40

Var jau arī tik ļoti neņemties un vnk savārīt. Vai blenderēt, bet necīnīties ar sietiem.

 Re: upeņu kaut ko
Autors: marfa
Datums:   20.08.2012 10:44

es ieliktu saldētavā pa maziem maisiņiem un miers. ņemtu laukā, kad gribētos.

 Re: upeņu kaut ko
Autors: ses
Datums:   20.08.2012 10:53

man nu reiz jāsaka tā - un kur jūs ar visām savām želejām un sīrupiem bijāt, kad man bija upenes? :D nākošgad noteikti ko no šitiem abiem iemēģināšu, bet šobrīd man vairs nav dabūjamas upenes.

tā kā mūsmājās nav piekrišanas upenēm ar kaut mazākajiem miziņu pārpalikumiem, tik uz pankūkām, bet tās mūsmājās ir ļoti reti, tad es visu iztvaicēju sulā. Rezultāts pēcāk izmantojams akurāt kā sīrups - šķaidāms ar ūdeni pirms lietošanas. Tvaicējamā katlā iztvaicēju un iztecinu sulu, pielieku 250g cukura uz 1 litru sulas un saleju pa tīrām pudelēm. Stāv pat divus gadus bez jebkādām bojāšanām. Ilgāku derīguma termiņu nav bijis iespējas pārbaudīt ;)

 Re: upeņu kaut ko
Autors: rutta
Datums:   20.08.2012 10:57

Saldēju- ziemā dārgums pa vienai odziņai vien pie TV izēd.

 Re: upeņu kaut ko
Autors: hm@
Datums:   20.08.2012 11:04

tvaicēšana atkrīt, nav man tāda verķa un tas arī piederās pie pasterofobijas.

rutta, marfa - kā jūs saldējat - vienkārši svaigas? Veselas ogas, nesamīcītas ar cukuru?

 Re: upeņu kaut ko
Autors: ses
Datums:   20.08.2012 11:10

man arī ir sensena pasterofobija, bet nesen pārliecinājos, ka attiecībā uz ogu tvaicēšanu, šī vairs nav spēkā - tas nav gluži tas. Izrādījās, ka tur nav pamata nekādai fobijai. Bet, ja nav verķa, grūti par to pārliecināties :)

Saldēju es gan sablendētas ar nelielu cukuru pāris kastītes, gan pilnīgi nekā nedarinātas ogas maisiņos.

Tikko tieši tāpat sasaldēju lielogu mellenes :)

 Re: upeņu kaut ko
Autors: lana
Datums:   20.08.2012 11:10

kad upenes izberztas ,tad nosveru taas un lieku cukuru kaa Reno,uz 1 kg sulas-0,5 kg ievaarijuma cukuru,glabaaju ledusskapii,bet varbuut staavees arii taapat.No mizinjaam arii vaaru kompotu,nekad nemetu aaraa.Viena garshiigakaam zelejaam,ziemaa viirs dzer kaa teeju,laba pie pankukaam,uz maizi,kuukaas.Tieshi taapat taisu erkskogas,jaanjogas,smiltserksku ogas.
Jo mazaak liesiet uudeni klaat,jo stingraaka buus zeleja,es taisu taadu videeju,lai nevajadzeetu griezt ar nazi :D

 Re: upeņu kaut ko
Autors: liķieris
Datums:   20.08.2012 11:31

Jau vairākus gadus taisu upeņu liķieri ar ingveru-uz Ziemassvētkiem nolietojām, pirkstus laizīdami:)
Pamatrecepte šāda, bet es to dubultoju vai pat trīskāršoju:
1kg upeņu liek 3-litru burkā, pievieno šķēlītēs sagrieztu ingvera gabaliņu (nomizotu), pārber ar 500g karameļcukura(var likt parasto), pārlej 1,5l 40% degvīna un tura tumšā vietā apm. 6 nedēļas. Tad nokāš un pilda pudelēs, bet ogas pēc tam izmanto desertiem, es tā lieku klāt ķīseļiem, dot patīkamu aromātu.
Šogad burkā iemetu arī pāris kanēļa standziņu, krustnagliņu un dažas apelīnu miziņas-tas Ziemassvētku aromātam:)

 Re: upeņu kaut ko
Autors: lana
Datums:   20.08.2012 11:38

hm@ ,sablendereeju ar taadu mietveida blenderi,bet var taas ogas saspaidiit ar ko citu.Burkas sterilizeeju mikroviljnju kraasninjaa,nomazgaaju labi,ieleju burkaas mazliet uudeni un lieku kraasni uz kaadaam 10 min.
Vispaar neaiznjem shitaa padariisana daudz laika,vairaak taa trauku mazgaashana.

 Re: upeņu kaut ko
Autors: marfa
Datums:   20.08.2012 11:49

saberu vienkārši bez nekā mazos sviestmaižu maisiņos (nopērkami Superneto Ls,025) un saldētavā iekšā. viss.

 Re: upeņu kaut ko
Autors: reno
Datums:   20.08.2012 12:37

7 l pa maisiņiem nesaliksi -ja vien nav lielā saldētava. Man nav.
Hm@- liķiera ideja vislabākā! -vienkārši saber un aplej,tad priecājas visu ziemu!

 Re: upeņu kaut ko
Autors: reno
Datums:   20.08.2012 12:38

7 l pa maisiņiem nesaliksi -ja vien nav lielā saldētava. Man nav.
Hm@- liķiera ideja vislabākā! -vienkārši saber un aplej,tad priecājas visu ziemu!

 Re: upeņu kaut ko
Autors: reno
Datums:   20.08.2012 12:38

7 l pa maisiņiem nesaliksi -ja vien nav lielā saldētava. Man nav.
Hm@- liķiera ideja vislabākā! -vienkārši saber un aplej,tad priecājas visu ziemu!

 Re: upeņu kaut ko
Autors: hm@
Datums:   20.08.2012 13:31

jā, tas varētu būt visvienkāršāk:)
BET - kopā ar pasterofobiju man piemīt svarofobija - man nav virtuves svaru, `tapēc -
lūdzu, pasakiet litros tās upenes!!! Cik varētu svērt litrs upeņu? Vai arī - cik kilogramā ir litru? Nu kaut jel ko!

 Re: upeņu kaut ko
Autors: lana
Datums:   20.08.2012 13:33

hm@ ,man shodien nav maajaas upenju,bet vakar pieku bruuklenes 2,5 l un vinjas sveera tikai 1kg300gr!

 Re: upeņu kaut ko
Autors: lana
Datums:   20.08.2012 13:35

gribeeju uzrakstiit "vakar pirku"

 Re: upeņu kaut ko
Autors: hm@
Datums:   20.08.2012 13:51

hmmmm, paldies. MAn vienīgais variants kā nosvērt tos pāris litrus laikam būs uzkāpt uz svariem un tad paņemt rokās to vašbļodu - jo svari jau nesvērs tos 2-3 kilogramus no nulles.

ā, bet divi šņabji jālej uz kilo ogu? mazāk nevar?

 Re: upeņu kaut ko
Autors: reno
Datums:   20.08.2012 14:38

es jau kā to liķieri sadzērusies:)))
otrā rokā paņem cukura paku
Vai ieber maisiņā un aizej uz tuvējo veikalu nosvērt

 Re: upeņu kaut ko
Autors: hm@
Datums:   20.08.2012 15:14

nekas, nekas, reno, mēs jau iecietīgas pret laimīgiem apreibušiem:)

 Re: upeņu kaut ko
Autors: liķieris
Datums:   20.08.2012 22:55

Droši vien, ka var variēt ar šņabja daudzumu-tā ir pamatrecepte, pie kā parasti pieturos, bet galarezultāts sanāk gana nikns! Galvenais nosacījums-šņabim jāpārklāj ogas!
Galaprodukts, pildīts mazās pudelītēs, ļoti labi noder Ziemassvētku dāvanām:)

 Re: upeņu kaut ko
Autors: hm@
Datums:   21.08.2012 10:47

bāc, jāpārklāj? Tikai jāpārklāj? Es lēju puslitru šņabja , bet to ogu laikam nebija pietiekami daudz, man tur viss skalojas:) ārprāts, man būs zvērkāvis, nevis liķierītis. Ko lai dara? Varbūt pieliet to upeņu sulu, ko es savārīju ar cukuru???

 Re: upeņu kaut ko
Autors: liķieris
Datums:   21.08.2012 19:51

Es domāju, ka greizi nošaut nevar. Man nepatīk salds un līmīgs padzēriens-pēc manas receptes gatavotais sanāk pastiprs, drīzāk kā uzlējums. Bet esmu lasījusi receptes, kur ogas un cukuru liek proporcijā 1:1 un pārlej ar 0,5L šņabi, tas priekš manis noteikti būtu par saldu, bet, ja patīk saldāks-droši var piešaut vēl cukuru.Vēl variants-tirgū jau var nopirkt brūklenes, drīz būs arī dzērvenes-pēc laiciņa nodegustējot jutīsi, vai ir par stipru, tad droši var expermentēt, pieliekot arī citas ogas un attiecīgi cukuru-līdz Ziemassvētkiem būs sakodies un garšīgs:)

 Re: upeņu kaut ko
Autors: lana
Datums:   21.08.2012 21:15

paldies par likiera recepri,arii taadu pagatavoshu,tikai vai nav par saldu tie 500gr cukura?

 Atbildēt uz šo ziņojumu
 Tavs vārds:
 Tavs e-pasts:
 Temats:
 Bilde:
Informāciju par pievienotiem komentāriem nosutīt uz manis norādito e-maila adresi
  Autorizācija