Sākums  > Ikdienišķās rūpes  > Ķēķis Iziet Ieiet
Izsaku viedokli
 Admina ziņojumi
 Pļāpu stūris
 Atziņas
 Jūtas un prāts
 Nerātnības
 Dalos priekā
 Sūdzos

Ikdienišķās rūpes
 Ģimene
 Ķēķis
 Māja un tehnika
 Pašdarinājumi
 Augi
 Dzīvnieki
 Mīluļu fotogalerija
 Palīdzība zvēriem
 Labdarība

Pieredzes apmaiņa
 Lasīju, redzēju, dzirdēju
 Ēstuves
 Veselība un skaistums
 Mistiķiem un ticīgajiem
 Ceļotājiem
 Darbs un izglītība
 Grāmatvežiem

Sludinājumi
 Maiņas punkts
 Dažādi
 Pērk
 Pārdod
 Īrē un izīrē
 Iepazīšanās
 Testa sadaļa

Laipni lūgti atpakaļ!

Mīļie lasītāji un rakstītāji, sākot ar 29.03.2010 SAP-forumā ir ieviesta reģistrēšanās.
No šī brīža forumu lasīt var visi, bet, lai veiktu ierakstus, ir jāreģistrējas kā lietotājam, norādot e-maila adresi un paroli. Jaunā sistēma neierobežo lietotāju vēlmi par konfidenciālām tēmām rakstīt anonīmi, tas ir - nikus arī turpmāk ir iespējams norādīt pēc izvēles, ar nosacījumu, ka netiek izmantoti citu lietotāju aizņemtie niki, kas ir redzami "Foruma niku statistikā".

Foruma niku statistika

Forumiešu horoskopu statistika

Foruma lietošanas noteikumi

Ieteikumus un sūdzības administrācijai, lūdzu, sūtiet uz mail@sapforums.lv

 Ķēķis
 plova recepte
Autors: Rude
Datums:   14.04.2006 13:22

pff, te tev plova recepte ar precīzām sastāvdaļām, ēdāji atzīst, ka labs esot :))))

1 kg jēra gaļas (var izmantot liellopu)
700 gr rīsu (Pakistānas gargraudu vai Jasmīnrīsu)
0,5 kg burkānu
0,5 kg sīpolu
100 gr eļļas (ja liek liesu liellopa gaļu – 150 gr eļļas)
1 tējk. kumina (Indijas ķimeņu)
1 tējk. kaltētu bārbeļu ogu
0,5 tējk. bazilika
0,5 tējk. raudenes
¼ tējk. timiāna
pipari, sāls
1-2 veselas ķiploka galviņas
sauja rozīnes (var nelikt)


Čuguna sautējamā katlā lej eļļu (nelietot olīveļļu!) un karsē uz vidējas uguns. Sākumā eļļa sāk dūmot, kad dūmi izzūd, eļļa ir izkarsēta. Pārbauda, iemetot eļļā sāls graudiņu, tam jāsprakšķ un tūlīt jāizkūst.

Izkarsētajā eļļā liek gaļu, cep brūnu, tad liek sagrieztus sīpolus, turpina cept, līdz sīpoli brūni. Pievieno salmiņos sagrieztus burkānus, nedaudz ūdens, sāli, garšvielas, rozīnes, sautē 30 minūtes, bet plovs garšīgāks, ja gaļu sautē apmēram 50 minūtes un nelielas uguns.

Rīsus mazgā bļodā vismaz 7 ūdeņos, kamēr ūdens dzidrs. Mazgāšanai izmanto tikai aukstu ūdeni. Rīsus nevajag mazgāt sietā, jo ūdens strūkla var sasist rīsu apvalku un plovs nebūs irdens.

Gaļu katlā izlīdzina, virs tās liek rīsus, rīsos ieliek veselas ķiploka galviņas, lej ūdeni, lai tas būtu 1,5 cm virs rīsiem, vāra uz vidējas uguns bez vāka, līdz viss ūdens iesūcās rīsos. Uzsitot pa rīsiem ar putu karoti, jābūt dobjai skaņai.

Rīsus ar nazi vai karotes kātu vairākās vietās izdursta līdz katla dibenam. Tad rīsiem uzliek vāku, kas aptīts ar nedaudz samitrinātu dvieli. Ja ir liesmas sadalītājs, plovu var turpināt gatavot uz plīts 10-15 minūtes uz vismazākās uguns. Ja sadalītāja nav, katlu liek cepeškrāsnī, kas iepriekš uzkarsēta līdz 100-120 grādiem uz 15-20 minūtēm vai ietin segās. Kad plovs gatavs, uzmanīgi noņem vāku, lai kondensāts neielīst plovā. Ja izmanto dvieli, šīs problēmas nebūs. Plovu izmaisa. Pasniedz ar balto redīsu, rutku vai tomātu salātiem.

 Re: plova recepte
Autors: pff
Datums:   14.04.2006 13:29

A es akal peec shitaas :)



Rude
Datums: 20-01-05 14:41

Kādi Bensi :((((

Es lietoju basmati. Tātad tos mazgā vismaz 10 ūdeņos un nevis duršlakā, bet uzlej ūdeni, pamaisa un nolej, kamēr ūdens dzidrs.

Tad gatavo gaļu - sacep ļoti karstā eļļā, tad pievieno burkānus un sīpolus, nedaudz pacep, uzlej ūdeni un vāra līdz gaļa pusmīksta un ūdens gandrīz iztvaikojis. Pievieno sāli un garšvielas.

Uz gaļas uzber nomazgātus rīsus, NEMAISA, virs rīsiem uzlej ūdeni apmēram 2 pirkstu biezumā, t.i. apm 1,5-2 cm virs rīsiem. Strauji uzvāra un pavāra minūtes 3-4, lai ūdens iesūcās rīsos. Maisīt nedrīkst. Ja par maz ūdens, plovā līdz dibenam dažās vietās iedur garu nazi un pa to ielej vārošu ūdeni.

Tad uz plova uzliek apgāztu šķīvi, ar dibenu uz augšu, katla vāku ietin dvielī un uzliek uz katla. Neviena tvaika pile nedrīkst iznākt ārā!!!!! Noregulē visvismazāko gāzi, vislabāk ar sadalītāju vai ieliek katlu vidēji karstā cepeškrāsnī. Rīsiem JĀSŪT (nevis jāvārās vai jācepās) apmēram 20 minūtes.

Nogriež uguni un pēc 10 min var taisīt katlu vaļā. Tagad, ja ir vēlēšanās var plovu uzmanīgi samaisīt, bet parasti austrumnieki pasniedz to kā mēs sacepumu, t.i. ar karoti ņem visā dziļumā, kad liek uz šķīvja sanāk apakšā rīsi virsū gaļa ar dārzeņiem.

Ja visu izdarīsi pareizi, garantēju, ka plovs būs ideāls, katrs rīsiņš atsevišķi. Tikai neiedomājies likt klāt tomātu biezeni vai tomātus. Tad visus produktus labāk pa taisno podā. Krāsa būs no burkāniem un ceptās gaļas. Svaigas tomātu ripiņas vari salikt plovam apkārt pasniedzot.

Vislabākā proporcija ir - uz 1 kg liellopa vai jēra gaļas - 600 gr rīsu, 300 gr sīpolu un 300 gr burkānu (burkānus nekādā gadījumā nedrīkst rīvēt, jāsagriež apmēram sērkociņa platuma un apm. 1 cm garuma gabaliņos).

 Re: plova recepte
Autors: Rude
Datums:   14.04.2006 13:44

Būtībā tas pats vien ir, bet šķīvja lietošanu atmetu, kondensāts pil atpakaļ rīsos, labāk tikai dvieli - lieko mitrumu uzsūc un arī diezgan hermētiski to trauku nosedz.

600 vai 700 gr rīsu, tas tā aptuveni, ikdienā uz svariem nelieku, bet apmēram tik daudz ir normāli.
Pamēģini sīpolus un burkānus likt vairāk, ne 300, bet 500 gr, tb tiem kopā ir jābūt tikpat daudz cik gaļai. Bet vispār, lieku uz aci. Kad delfos šito rakstīju, apēram pēc atmiņas rakstīju, bet kad rakstīju šo recepti, liku uz svariem.

Ceru, ka drīz mā ieliks bildi klāt, tad recepte būs pavisam smuka :))))

 Re: plova recepte
Autors: Ale
Datums:   14.04.2006 14:36

ak shausmas, ku labi izskataas.... Tik jeera galja manaa miestaa nav dabonama, bet - noteikti shitas jaaizmeegjina. Citaad mans taisiitais plovs gan ir garshiigs, bet primitiivs...:)

 Re: plova recepte
Autors: giant panda
Datums:   18.04.2006 19:26

Rude, tas, kā Tu manu prātu musini ar tām superīgajām bildēm ir vnk Bezkaunīgi darba dienas laikā :)))
paldies, tagad man ir skaidrs, ko padot vīra vecākiem nedēļas nogalē :)

jautājums - kā Tu domā, parastā katlā arī kaut kas sanāks? nav man čuguna grāpja :(

 Atbildēt uz šo ziņojumu
 Tavs vārds:
 Tavs e-pasts:
 Temats:
 Bilde:
Informāciju par pievienotiem komentāriem nosutīt uz manis norādito e-maila adresi
  Autorizācija   *